blog

Blog

 Iti stapanesti mintea sau ea pe tine?


meditatie

Inca din cele mai vechi timpuri marii invatati si sfinti ai lumii au spus la unison ca in procesul evolutiei spirituale este esentiala purificarea mintii de amprentele negativitatii care genereaza aversiune si aviditate- cauza suferintei.

Poate nu te intereseaza sa ajungi la iluminare ci doar cum sa ai mai multa fericire in viata ta si sa nu mai suferi (atat de mult).

Procesul este acelasi.

Sunt 2 surse ale fericirii.

Si as vrea sa definim fericirea in termini de fericire divina (nu cea generata de placeri ale simturilor). Aceste surse sunt:

  1. A-i face pe altii fericiti
  2. Purificarea mintii

Ce inseamna purificarea mintii?

De cele mai multe ori credem ca suntem furiosi pentru ca cineva sau ceva din exterior a facut sau zis ceva.

Insa daca stam sa observam mai in profunzime, acea furie apare doar pentru ca samanta furiei este in mintea noastra, iar evenimentul exterior nu este decat un declansator pentru ca mintea sa reationeze si sa produca furia.

Mintea are 4 functii principale:

  1. Partea care observa- functia de simplu observator obiectiv si atat. Observa inputul generat de simturi si ganduri.
  2. Partea care recunoaste- functia de analiza. Decide daca ce a observat partea anterioara este de bine sau de rau. Pentru asta compara cu memoriile si experientele trecute.
  3. Partea care simte- In functie de rezultatul evaluarii anterioare se produc in corp anumite senzatii. Fie placute, daca evaluarea este pozitiva, fie neplacute, daca evalaarea este de acest fel.

Astfel apar emotiile care nu sunt decat reactia mentala a senzatiilor fizice.

Mintea si materia sunt corelate astfel ca prin senzatiile din corp putem intelege mai bine ce experimenteaza mintea.

  1. Partea care reactioneaza- daca senzatiile sunt placute aceasta parte are tendinta sa reactioneze cu aviditate si dorinta. Daca sunt neplacute, reactioneaza cu aversiune.

Partea aceasta care reactioneaza este partea cea mai sensibila, in sensul ca este cea care lasa urmele si genereaza acele tipare mentale, amprente sau obiceiuri.

Problema este ca in cea mai mare parte a timpului nu suntem constienti de proces si nu facem decat sa reactionam inconstient, automat la stimuli externi si asta face sa se accentueze acea aversiune si aviditate.

Aceasta este cauza suferintei si nefericirii pentru ca pe de-o parte atunci cand doresti ceva cu aviditate si atasament nu faci decat sa indepartezi fericirea, pentru ca dorinta este nelimitata.

Iar de cealalta parte, atunci cand fugi de ceva, acel lucru te va urmari in permanenta.

De exemplu sa spunem ca s-a intamplat un eveniment neplacut si a aparut o reactie de suferinta.

Asta te dezechilibreaza si vrei sa dispara cu orice pret, sa nu simti acea senzatie neplacuta. Si cauti o placere sau ceva care sa contrabalanseze. Numai ca nefiind centrat dorind cu aviditate acea satisfactie nu faci decat sa o indepartezi.

Si astfel intram intr-un cerc nesfarsit al fugii de suferinta si a cautarii placerii, care nu este Solutia.

Este un proces subtil si este putin probabil sa il poti intelege in profunzime dintr-un scurt articol.

Daca ti se pare interesant si vrei sa afli si sa intelegi mai bine cum functioneaza mintea ta si de ce de multe ori faci lucruri pe care nu ti le poti explica ulterior, te invit la Programul “Maiestria mintii”.

Este o experienta intensiva de o zi de aprofundare a acestui concept si exercitii practice pentru a face purificarea mintii si a iesi din acest cerc vicios.

Afla mai multe detalii aici.>>

Sper ca ai gasit util si intereseant acest articol, iar daca ai comentarii sau intrebari nu ezita sa mi le adresezi.


web design