blog

Blog

Dezvoltare personala vs Spiritualitate


dezv pers vs spirit
Daca te intereseaza cresterea si evolutia ta, sper ca acest articol iti va aduce cateva clarificari importante, legate de efortul tau in acest domeniu.
Multi ani am fost pasionat de ”dezvoltare personala” si, dupa ce mi-am dat demisia din lumea corporatista, acesta a devenit jub-ul meu full time, pentru o perioada.
Insa, desi m-a ajutat enorm sa depasesc foarte multe praguri, obstacole, limitari, sa cresc increderea in mine etc, am simtiti ca inca lipseste ”ceva”.
Iar acel ”ceva” m-a dus catre Spiritualitate, unde pentru prima oara am simtit ca am gasit drumul spre “acasa”.
Sunt multe asemanari intre dezvoltarea personala si spiritualitate:
– ambele te ajuta sa devii o persoana mai buna, sa evoluezi.
– ambele se bazeaza pe introspectie si pe analizarea comportamentului, a reactiilor, a emotiilor si gandurilor tale.
– ambele te ajuta sa iti folosesti mai bine potentialul, sa reduci stresul si sa gestionezi situatiile dificile din viata.
Insa sunt si multe diferente importante intre cele 2 domenii si am ales sa impartasesc cateva cu tine, pe cele care cred ca sunt mai semnificative (desi unele sunt subtile):

  1. “Dezvoltarea personala” nu ia in calcul lumea subtila
Conform Stiintei Spiritualitatii, pana la 80% din problemele de viata au si o cauza Spirituala.
“Dezvoltarea personala” are o perspectiva limitata, pentru ca incearca sa abordeze problemele doar pana la nivelul mental.
Insa, cum spunea si Einstein, o problema nu poate fi rezolvata la acelasi nivel la care a fost produsa. Trebuie sa accesam un nivel superior.
De asemenea, in “dezvoltarea personala” nu luam in calcul Energiile Negative si cat de mult acestea ne influenteaza viata, fara sa fim constienti de ele.
Spiritualitatea are o Perspectiva holistica, unde, pe langa planul fizic, emotional si mental, abordeaza si dimensiunea subtila.
La Workshopul Maiestria Mintii, desi focusul este pe Planul Mental, perspectiva este Spirituala si aduce o abordare completa.

  1. “Dezvoltarea personala” creste ego-ul (in majoritatea cazurilor). Spiritualitatea are ca scop reducerea ego-ului
Ego-ul este, pe scurt, identificarea cu corpul, mintea si intelectul si este sentimentul ca suntem separati de ceilalti si de Dumnezeu.
In ~dezvoltare personala~ focusul este pe Controlul mintii si pe diferite tehnici, gen NLP, Hipnoza etc., care aduc multe rezultate, insa din experienta mea lasa un gol.
“Dezvoltarea personala” ne ajuta intra-adevar sa devenim mai buni, sa depasim praguri, insa pretul este de multe ori un ego crescut si separarea de ceilalti (sentimentul de “uite ce am facut EU”)
Iti dau un exemplu.
“Dezvoltarea personala” m-a ajutat sa-mi depasesc foarte multe praguri legate de increderea in mine.
Cand am inceput cu seminariile, am tot crescut si ajunsesem sa tin seminarii cu 300-400 de oameni, sa fiu invitat ca Speaker la cele mai importante conferinte de business, precum Business Days, sa impart scena cu cei mai buni speakeri din tara, sa castig multi bani in timp foarte scurt.
Insa, cu toate acestea, simteam ca ceva nu era in regula in interior. Ulterior am inteles, ca imi crescuse ego-ul; m-am separat si mai mult de ceilalti; mi se instalase un sentiment de superioritate.
“Dezvoltarea personala” se focuseaza pe Minte, in timp ce Spiritualitatea pe Suflet.
In Spiritualitate, am inceput procesul invers, in care, actionand, dau chiar mai mult, insa, nu mai sunt eu cel care face, ci, ma las ghidat de Divinitate, iar asta imi aduce extrem de multa bucurie; total diferit de ceea ce experimentasem anterior.
Este o diferenta care, poate, nu are foarte mult sens la nivel teoretic,ci, trebuie sa o experimentezi, pentru a intelege, exact, la ce ma refer.

  1. Motivatie vs. Inspiratie
“Dezvoltarea personala”este despre: Motivatie – Push – Forta.
Spiritualitatea este despre: Inspiratie – Pull – Atractie – Prezenta.
Un exemplu, care cred ca explica mai bine acest punct.
Cuvantul “Incerc” nu exista in “dezvoltare personala”. Se spune ca sunt 2 cuvinte: “In” si “cerc”, adica te invarti in cerc si nu reusesti.
Solutia este sa FACI. Adica, sa mergi doar pe aceasta mentalitate, de “invingator”.
Problema cu aceasta abordare este ca iti creste ego-ul, si separarea de ceilalti!
 
In Spiritualitate, dupa ce ai trecut prin faza de “yes, you can!”, ajungi la concluzia ca, de fapt, nimic nu depinde de tine si ca totul este cu voia Domnului.
Si, dupa ce ai parcurs cercul o data, cu intelegere mai profunda, ajungi tot la “Incerc”; insa, esti o persoana cu totul diferita de cea care voia sa incerce in prima faza.
Atunci cand “Incerci” (din perspectiva spirituala), dai 100%(totul), insa actionezi fara atasament, fara asteptari, cu convingerea ca, indiferent cum iese, este spre binele tau suprem si spre binele superior al celorlalti.

  1. Copetitie vs. Cooperare
“Dezvoltarea personala” incurajeaza competitia.
Spiritualitatea incurajeaza cooperarea si grija fata de ceilalti.
In “dezvoltarea personala” incercam sa modelam o persoana, crezand ca, daca cineva poate, cu siguranta oricine poate reusi.
Insa Dezvoltarea Personala nu ia in calcul Karma si amprentele din mintea subconstienta, din vietile trecute.
O sa iti dau o veste care o sa te socheze!
Conform Stiintei Spiritualitatii, numai 2% din amprentele/tiparele subconstiente sunt din aceasta viata. 49% sunt din ultimile 7 vieti, iar restul, de 49%, din celelalte vieti anterioare.
Nu luam in calcul ce tipare subconstiente (calitati) si karma pozitiva are o persoana, pe care, poate, o admiram sau suntem invidiosi, cum de are atat de multi bani sau relatii sau fericire si credem ca nu este corect.
Coresponzand legii karmei, nu tinem cont de ceea ce a “plantat” persoana respectiva in trecut.
In Spiritualitate, consideram ca nu exista 2 persoane la fel, ca fiecare are propriul destin, propriile lectii de invatat si ca de accea nu exista competitie sau comparatie.

  1. Dorinta nelimitata vs. Fericire Divina
“Dezvoltarea personala” ne invata sa ne depasim limitele si sa ne atingem obiectivele, ceea ce este un lucru minunat.
Insa, odata ce atingem un obiectiv, ce ni se intampla? – Vrem mai mult! Pentru ca satisfactia respectiva este doar de moment, iar golul pe care vrem sa il umplem, tot ramane de umplut.
Acel gol nu poate fi umplut decat de Dumnezeu!
Nimic din aceata lume (Maya sau Marea Iluzie) nu ne poate satisfice, decat temporar!
Ai un apartament cu 2 camere, iti doresti o casa cu curte , apoi un Ferrari, apoi avion privat, apoi sa ajungi pe Marte (ca pe Luna nu se mai poate), la capatul universului, etc. Dorinta nu are limite!
De accea aceasta fericire, urmarirea fericirii lumesti (sau a ego-ului) este o mare capcana, care nu ne duce nicaieri si ne mai costa si un cost extrem de mare – Sufletul.
Pentru ca in acesta goana uitam de suflet.
In schimb, daca cautam fericirea sufletului, vom constata ca nu ne mai trebuie nimic; ca suntem plini si completi.
Iar fericirea sufletului o gasim prin Spiritualitate, mai exact prin Practica Spirituala.

Sper ca a fost util pentru tine acest articol si daca rezonezi cu mesajul lui, te invitam intr-o Calatorie spre Acasa!
La Workshopul Maiestria Mintii combinam Dezvoltarea Personala cu Spiritualitatea intr-o experienta extraordinara de Redescoperire de Sine.
Afla mai multe detalii AICI>>

P.S.1 Care este parerea ta legata de Dezvoltare Personala vs. Spiritualitate. Imi poti lasa comentariul sau intrebarea ta!

web design