blog

Blog

Care e orizontul tau de timp?


SmartDriving_Experience_7.5_17

Recent am fost la un curs de pilotaj sportiv, sau ce inseamna sa conduci masina cu adevarat!:)

Nu sunt un pasionat al vitezei si prefer sa folosesc timpul petrecut la volan ca sa ascult audio-bookuri si alte material informationale. Insa cand ajung pe serpentine, curbe, ma apuca nebunia.

Asa ca am vrut sa invat si sa experimentez de ce sunt unii piloti innebuniti dupa condus.

Si am aflat! Iti da intr-adevar multa adrenalina sa conduci o masina cu sute de cai putere si sa faci viraje in care o fractiune de secunda poate schimba totul.

Si sunt 3 lectii de viata pe care as vrea sa le impartasesc cu tine din aceasta experienta:

  • Ai incredere
  • Folosesti optim resursele
  • Condusul se face cu privirea

SmartDriving_Experience_7.5 SmartDriving_Experience_7.5_41 SmartDriving_Experience_7.5_100 SmartDriving_Experience_7.5_175

  1. Printre primele exercitii pe care le-am facut la curs a fost franarea de urgenta. Adica mergeam cu viteza pana la o bariera si franam cat puteam de tare, astfel incat sa ma opresc pana in obstacol.

Doar ca maream de fiecare data viteza. Am inceput cu 70km/h si trebuia sa ma opresc in 30m sau 40m (nu mai stiu exact distanta). Ideea e ca la inceput a mers. Apoi cresteam viteza la 80km. Nu a mai mers- am lovit jaloanele. Si tendinta mea era sa rotesc mult de volan cand vedeam ca nu se opreste.

Apoi am invatat sa folosesc franarea de urgenta: adica sa virez si din volan in timp ce franez, dar nu mult ci doar 20 de grade. Astfel folosesti o forta suplimentare care te ajuta in franare.

Si am mers cu 90km/h si am facut asta. Chiar daca tendinta mea a fost sa virez la maximum de volan pentru ca eram convins ca voi intra in obstacol, instructorul m-a ajutat tinandu-mi volanul, la 20 de grade si …suprinzator, masina s-a oprit.

Apoi am facut singur asta si am fost uimit ca, daca faci ce trebuie, trebuie doar sa ai incredere si sa nu reactionezi impulsiv, iar rezultatul va aparea.

 

  1. A fost o experienta foarte tare si am invat multe lucruri de care habar nu aveam: cum sa transferi greutatea masinii fata sau spate in functie de nevoie, folosind fie acceleratia sau frana, cum sa faci derapaj controlat, cum sa iei curbele cu viteza mult mai mare.

Astfel, daca la prima tura am scos 2min 47 sec, la final mi-am imbunatatit semnificativ timpul si am scos sub 2 minute.

Si concluzia pe care am reintarit-o este o lectie pe care probabil ai mai auzit-o si sper ca esti de accord cu ea. Si anume ca in orice domeniu vrem sa performam, cu siguranta sunt persoane care fac deja asta la un nivel mult mai bun decat noi. Se numeste modelare. Afla cine face foarte bine ce vrei sa inveti si aplica strategiile pe care el le foloseste (externe si interne-convingeri).

Daca faci asta si folosesti strategiile respective iti imbunatatesti semnificativ rezultatele.

 

  1. Poate cea mai importanta lectie pe care am invatat-o din aceasta experienta este ca masina se conduce cu privirea. :)

Iata la ce ma refer. La instructaj, trainerul ne-a spus ca masina nu o conducem doar cu mainile si cu picioarele, ci si cu privirea. Si nu prea am inteles la ce se refera.

Am inteles insa in traseu, cand am condus efectiv. La inceput, de mai multe ori intram in curba cu viteza prea mare, pentru ca ma uitam aproape si nu vedeam cat de stransa si lunga este curba.  Astfel trebuia sa franez foarte mult si pierdeam foarte mult timp apoi sa reajung la viteza optima. In plus era foarte periculos sa franez in curba si ne puteam rostogoli sau iesi de pe traseu.

Si dupa cateva incercari esuate, am inteles ca trebuie sa imi deschid mai mult orizontul, sa privesc mai departe curba si sa ii transmit masinii intentia mea. Daca fac asta, atunci nu o sa intru agresiv in curba si apoi sa franez foarte tare sau sa ies de pe traseu.

Care este orizontul tau de timp? Pe cat iti setezi obiectivele? Pe o luna? Pe un an? Sau pe 5 sau 10 ani?

Atunci, cand am perpectiva mai indepartata si nu pe termen scurt, am mult mai multa flexibilitate, am mai multa rabdare sa actionez, chiar fara sa vad rezultate imediate.

Micile provocari zilnice nu or sa mai para atat de sumbre cand eu am o perspectiva mult mai mare de timp. Pot trece mult mai usor peste ele si lucruri care inainte ma dadeau inapoi, acum le iau ca feed-back.

 

Pe final, iata mesajul concentrat: Largeste-ti orizontul de timp in care actionezi, foloseste strategii dovedite si ai incredere!

Sper ca ti-e util acest scurt articol si astept comentariul si mesajul tau mai jos!

Pe curand,

 

Cu drag,

Dragos


web design