blog

Blog

9 lectii de Spiritualitate invatate in India


probleme-spirituale

 

Iti spuneam intr-un articol anterior ca urma sa merg la Universitatea de Spiritualitate din Goa.

Ei bine, a fost una din cele mai transformatoare experiente pe care le-am trait pentru ca m-a ajutat sa privesc lumea cu alti ochi, sa inteleg mult mai in profunzime ce se intampla cu noi si care este rostul pentru care am venit in aceasta  viata.

Am avut privilegiul sa-l intalnesc pe Dr Athavale, fondatorul Universitatii, care este la nivel  de constiinta de sfant.  Intalnirile cu el au fost foarte emotionante si au avut o energie foarte puternica.

Mai multe persoane care se simteau rau, dupa intalnirea cu el, radiau efectiv.ashram-me

Si eu am experiment emotii foarte puternice, insa nu la nivel psihologic, ci spiritual (bhav– numesc indienii emotia spirituala). De multe ori, aceasta traire provoaca lacrimi de fericire, cum a fost si in cazul meu.

Sunt multe trairi si lectii pe care le-am invatat din aceasta experienta si  vreau sa iti transmit cateva dintre ele , sperand  ca iti vor aduce poate o alta perspectiva, poate iti vor confirma anumite lucruri sau poate iti vor starni mai multe intrebari.

 

 1. Suntem alcatuti atat din Suflet, cat si din Ego

Sufletul ne leaga de Dumneazeu si astfel suntem cu totii uniti.

Ego-ul de cealalta parte ne separa de ceilalti si de Dumnezeu  si  este cel care ne face sa ne identificam cu cele 5 simturi, cu mintea si corpul fizic. Este acela care spune:  sunt distinct, jobul meu, averea mea, familia mea, etc.

Este normal sa se creeze ego-ul,  pentru ca asa ne indeamna societatea inca din copilarie, pentru ca asa putem experimenta in aceasta lume polarizata,  insa este important sa devenim constienti de asta.

Interesant este ca fiecare creaza lumea lui.

Lumea ego-ului este lumea fizica unde experimentam fericirea si nefericirea.

Lunea sufletului este lumea lui Dumnezeu in care nu exista dualitate, ci doar bliss (extaz, beatitudine).

Care lume este reala?

Depinde ce simturi folosesti!

Imi aduce aminte de acea scurta anecdota cu cei 2 lupi din interior: unul negru si rau si altul alb si bun. Intrebarea e cine o sa castige?  – Acela pe care alegi sa il hranesti!

Daca ne asociem doar cu cele 5 simturi si corpul fizic vom percepe doar lumea fizica.

Daca insa incepem sa facem practica spirituala devenim mai constienti de celelalte simturi adormite in noi si putem incepe sa percepem si lumea Sufletului.

Ideea e ca ambele exista, depinde ce perspectiva alegem, ce simturi folosim  si care lume ne face mai fericiti si impliniti.
Cel putin cred ca merita sa experimentezi  sa vezi  cum e si lumea Sufletului,  pentru a putea compara.

 

 1. Energiile Negative ne influenteaza viata mai mult decat credem si percepem

La Universitatea de Spiritualitate se documenteaza cazuri si se abordeaza stiintific experimente  cu persoane afectate de energii negative.

Manifestarile sunt inexplicabile. Vezi efectiv cum energiile negative iti influenteaza viata si de multe ori te fac sa ationezi contrar vointei tale.

Cand intelegi asta, ajungi sa percepi viata in cu totul alta maniera.

Dupa ce am vazut cateva studii de caz am avut 2 constientizari:

 • Nu judeca o alta persoana pentru ca nu stii ce se petrece si de ce reactionaeza acea persoana intr-un mod ce pare ciudat
 • Dezvolta compasiune pentru respectiva persoana

Cea mai grava boala nu este cancerul!. Este mult mai grav sa fii posedat/afectat de energiile negative!

Cum solutionam asta? –  Prin Remedii spirituale si  Practica spirituala.

Un exemplu foarte simplu este folosirea  Apei cu sare.  – stand, in timp ce te rogi, 15 minute, cu picioarele intr-un lighean in care ai pus apa cu sare .

Daca te intereseaza sa afli mai multe detalii despre remediile spirituale- join this list!

 1. Defectele de personalitate si ego-ul creeza mediul propice pentru ca energiile negative sa se “agate”.

Energiile negative nu isi gasesc  locul acolo unde este curatenie, puritate. La fel  ca si  gandacii, energiile negative vin acolo unde este mizerie, nu unde este curatenie, vin acolo unde este ego si defecte de personalitate precum: lacomie, lene, furie, razbunare, etc.

Viciile deasemenea creeaza mediul propice pentru energiile negative. Ba chiar aici este un punt sensibil foarte important.

Remediul pentru vicii: daca vrei sa scapi de aceste obiecriui daunatoare- alcool, tigari, sex in exces, mancare peste masura, dulciuri, etc. remediul nu este nici disciplina, nici psihologul, este PRACTICA SPIRITUALA.

Astfel, pentru a putea avansa spiritual este ESENTIAL sa reducem/ sa eliminam defectele de personalitate si ego-ul…de fapt devenind mai puri si dezvoltand mai mult virtuti si calitati.

 

 1. Scopul vietii din punct de vedere spiritual
 2. Evolutie- crestere spirituala, pana la fuziunea cu Dumnezeu
 3. Inchiderea conturilor karmice

De cele mai multe ori credem ca slujba, banii, masina, familia, etc sunt scopul vietii.

Poate fi extrem de real acest lucru daca traiesti in lumea ego-ului- atunci da, acesta este scopul.

Daca insa, incepi sa faci tranzitia catre lumea sufletului,  ti se va schimba percepia legata de scopul vietii.

La sfarsitul vietii nu luam nimic cu noi, decat mintea si sufletul.

“Problema” e ca in minte- in cea subconstienta,  sunt toate defectele de personalitate, ego-ul, toate relatiile karmice (greselile pe care le-am facut intr-o viata anterioara)- asa ca, daca nu facem eforturi  in viata aceasta sa le reducem, le vom lua cu noi in viata urmatoare si va fi si mai dificil pentru ca putem creste acest cont karmic.

Cum le reducem si cum crestem spiritual? Prin practica spirituala.

Este foarte dificil in era actuala sa faci practica spirituala pentru ca energiile negative sunt mult mai puternice – insa si progresul este mult mai rapid -1 an de practica spiritual in era actuala este echivalentul a 25 ani in era trecuta. Abia atunci cand vom constientiza ca aceasta este prioritatea in viata, vom incepe sa facem ceva in acest sens. Pana atunci insa, este trist, dar ne invartim in cerc si cautam fericirea in lucruri trecatoare.

 1. Lupta cu energiile negative se amplifica

Te-ai intrebat de ce apar tot mai multe atentate teroriste? De ce e asa de mare tensiunea in lume? De ce pietele financiare sunt aproape de colaps?

Lumea incearca sa gaseasca solutii la nivel intelectul, insa putini isi pun problema  referitor la ce se intampla de fapt  la nivel subtil.

Lupta dintre energiile negative si cele pozitive se desfasoara  in mediul subtil,  este foarte acuta si se accelereaza.

Este posibil ca aceasta lupta sa ajunga si in planul fizic intr-un timp mai scurt sau mai lung. Ceea ce ar putea insemna  chiar un razboi la nivel mondial.

Nu este scopul meu sa trimit astfel de mesaje de teama, insa incep sa inteleg ce se petrece la un nivel mai profund si cred ca este important sa avem aceasta constientizare.

 

 1. Totul in univers este este format din 3 Componente: Raja- Tama- Sattva

Raja- Actiune si pasiune

Tama– Ignoranta si inertie

Sattva– Puritate si cunoastere

Fiecare dintre noi suntem alcatuiti din aceste 3 companente, in diferse proportii.

In functie de ce este predominant, energiile negative sunt atrase mai mult sau nu.

Componenta Tama are o vibratie joasa, negativa si indeamna la violenta, actiuni negative.

Componenta Sattva are o vibratie ridicata si aduce puritate si energii palcute.

Componenta Raja potenteaza, aduce pasiune si energie fie catre Tama fie catre Sattva, depinde care este predominant.

Lumea actuala, in mare proprtie este de natura Raja-Tama.

Daca orasul unde locuiesti este de natura Raja-Tama atunci  te va influenta si pe tine.

Mai mult, casa/mediul unde traiesti te va influenta cel mai mult si de aceea e bine sa avem grija sa le facem cat mai  Sattvic (pure,curate, benefice)

Atunci cand devii constient de acest lucru, poti face alegeri care sa iti permita sa traiesti viata in functie de mediul pe care il preferi.

 1. Solutia la cele mai multe probleme este de natura spirituala

De cele mai multe ori incercam sa gasim solutii la problemele noastre la nivel fizic si psihologic.

Insa majoritatea problemelor sunt de natura spirituala si trebuie rezolvate la nivel spiritual.

Imi aduc aminte de un prieten care a avut o problema la genunchi dupa o alergare- o durere foarte mare. A mers la zeci de medici, atat in Romania, cat si in strainatate si a primit tot atatea rezolutii: ba ca trebuie operat, ba ca trebuie injectata o substanta, ba ca rotula, ba ca muschii, si alte solutii, insa nimic nu a functionat.

Ti s-a intamplat vreodata sa cunosti pe cineva cu o situatie similara?

Sau poate chiar legat de o relatie sau de bani?

Daca nu reusim sa rezolvam la nivel fizic, mental sau intelectual,  solutia este cel mai probabil la nivel spiritual.

Iata o statisctica interesanta:probleme-spirituale

Solutia pentru a rezolva problemele spirituale este una singura: PRACTICA SPIRITUALA!

Mergem la terapeuti  si  vrem sa ne ajute. Insa, sunt multe cazuri in care acesti terapeuti sunt afectati de energii negative si transmit de fapt mai multa energie negativa.

Preotul  ajuta pentru ca mai curata stratul de energie negative,  insa este doar pe moment, nu definitiv.

Solutia cea mai sigura este sa practici tu remedii spirituale pe tine. Si trebuie facuta zilnic practica spirituala- precum dusul!

[ Meditatia- este un mit sau chiar functioneaza? Meditatia are cu adevarat beneficii  abia dupa nivelul spiritual de 50% (pana atunci sunt prea multe ganduri si nu te poti concentra).]

 1. Gandurile negative sunt generate de energiile negative

Nu te invinovati sau crede ca e ceva in neregula cu tine pentru ca ai ganduri negative sau chiar depresie – doar incepe sa faci practica spirituala si se vor reduce!

Nu e nevoie sa mergi la psiholog sau psihiatru- nu acolo este rezolvarea!

Unul din scopurile principale ale practicii spirituale este sa faci din Dumnezeu gandul predominant in viata ta si in subconstient. Astfel, gandurile negative din subconstient vor fi sterse si nu se vor mai manifesta.

 1. Nu e nevoie sa ne ingrijoram si sa gandim atat de mult

In era actuala 65% din viata este destin – se intampla oricat ne-am ingrijora noi. Doar 35% este liber arbitru.

Evenimentele majore din viata unui om tin de destin, gen: nastere, casatorie, accidente, boli majore, moarte, etc. Ele se petrec indiferent de vointa noastra.

In general partenerul de viata este ales pentru ca ai o relatie karmica de inchis cu el sau cu ea.

Asa ca daca tot se intampla, de ce sa ne mai ingrijoram atat.:)?!

Destinul poate fi stins/ depasit doar prin practica spirtuala, care genereaza energie spirituala ce poate combate destinul negativ.

Focusul ar trebui pus pe practica spirituala, care odata inteleasa si integrata, nu mai e nevoie de foarte multa gandire sau efort intelectual.

 

Sper ca ti-am starnit un pic curiozitatea prin acest articol si ca ai multe intrebari! Imi poti trimite intrebarile tale si iti voi raspunde cu drag.

Este un domeniu fabulos de interesant, care pe mine a inceput sa ma fascineze si o sa-l studiez in profunzime.

Daca te intereseaza acest domeniu, al spiritualitatii si ce tip de practica spirituala poti face- alatura-te acestei liste (CLICK AICI>>) de mail si iti voi trimite mai multe articole si informatii.

 

Pe curand,

Dragos

 


web design