blog

Blog

3 lectii invatate la conferinta de spiritualitate din Los Angeles


541da1955a07467c93009b31e8a4ed4e

Vara aceasta am avut parte de foarte multe daruri in calatoria spirituala de doua luni in Statele Unite.

Stiu, nici eu nu as fi crezut ca pot gasi Spiritualitate pura in State, insa experienta este, daca nu mai buna, cel putin complementara cu cea din India si Nepal.

Unul dintre aceste daruri a fost participarea la conferinta organizata de Self Realization Fellowship (organizatie fondata de Paramahansa Yogananda in 1920), alaturi de peste 4000 de oameni din toate colturile lumii.

Desi nu pot spune ca am fost impresionat de conferinta in sine, ci de viata de ashram mai mult, sunt cateva idei care cred ca sunt valoroase si trebuie sa ni le reamintim:

  1. Trecem de la credinta la convingere

Incepand cu anul 1700 s-a inceput un nou ciclu evolutiv al omenirii (Dwaparayuga), Era Energiei, in care oamenii devin mult mai constienti de energie, de planurile subtile.

Si stiinta a demonstrat asta: totul este la baza energie si toate formele de energie si descoperirile tehnologice nu sunt intamplatoare. Toate fac parte din planul Divin, inclusiv era in care am trecut si care va dura pana in anul 4100, cand se incepe o noua era si mai evoluata – Tretayuga (Era Mentalului).

Insa pana atunci, hai sa vedem cum ne influenteaza pe noi acest trend, mai ales din punct de vedere al cautarii spirituale.

Religiile in mare parte ne indeamna sa avem credinta, pe principiul “crede si nu cerceta”.

Insa aceasta conceptie e bazata pe un model vechi de lume, pe era spirituala a Kaliyuga, in care omenirea era la un nivel foarte scazut de evolutie. (nici acum nu este la un nivel ridicat, insa trendul este unul ascendent).

Este important sa facem diferentierea intre credinta si convingere.

Credinta = acceptarea unui adevar, fara a avea neaparat o dovada.

Convingere = experimentarea acelui adevar, intelegerea lui profunda in fiinta ta.

Credinta este la nivel intelectual, convingerea este la nivel experiential si de aceea, ultima este mult mai valoroasa.

Avem nevoie de instrumente pentru a experimenta Adevarul si Divinitatea, iar pentru aceasta avem nevoie sa trecem dincolo de minte si intelect.

Pentru ca ele ne limiteaza si nu il pot cuprinde sau intelege pe Dumnezeu.

Instrumentul de baza in acest demers este Meditatia. Insa nu orice fel de meditatie, ci meditatia supraconstienta.

  1. Practica Prezenta Divinitatii in viata de zi cu zi

Suntem fiinte spirituale in primul rand, si avem un corp si o minte care sunt instrumentele sufletului – si nu invers, asa cum avem tendinta sa ne traim viata.

Chiar daca intelegem si acceptam asta la nivel intelectual, este cale lunga pana sa experimentam asta ca adevar la nivel profund.

Pentru aceasta avem nevoie de practica spirituala. Iar asta nu se rezuma la a face o rugaciune si o meditatie, iar in restul timpului sa ne purtam instinctual.

Adevarata practica spirituala inseamna a simti prezenta Divinitatii in fiecare moment: atunci cand muncesti, cand mananci sau chiar cand pacatuiestiJ pentru ca de fapt aceasta forta, fara de care nu putem exista, face totul prin noi. Nici macar nu am putea respira fara aceasta Inteligenta Cosmica din spate, care misca atat de perfect tot Universul.

Noi putem doar sa alegem sa conlucram cu aceasta forta sau, sa ne impotrivim ei, si astfel sa decalam procesul de reintoarcere la Sine, accentuand in acest fel suferinta prin care avem de trecut pana ne invatam lectiile.

Insa in cea mai mare parte a timpului suntem atat de prinsi in aceasta fuga continua prin viata ca uitam de Suflet si de Dumnezeu.

Studiile arata ca ne verificam telefonul (in medie) la 5 minute, in “speranta” ca am primit un mesaj sau ca cineva ne cauta. Cat stres, si cata pierdere de timp si energie cauzeaza asta!

Cum ar fi daca la 5 minute ti-ai aduce aminte de Dumnezeu si ai simti prezenta Lui in tot ceeea ce faci?

Cum ar arata viata ta, cata pace, calm si bucurie ai avea?

Si nu este vorba de a face foarte mult, ci de a face cat poti in momentul in care te afli acum!

  1. Testele in viata sunt pentru cresterea ta

Evenimentele la care de obicei ne punem intrebarea “dar de ce ….mie, asa, Doamne…?” sunt testele prin care trebuie sa trecem pentru a ne recentra pe Cale, pentru a ne readuce inapoi pentru ca  am apucat o directie gresita.

Toate provocarile au de fapt o singura cauza la baza: ignoranta.

Intelegerea gresita a cine suntem cu adevarat.

Sunt doua lucruri importante pe care trebuie sa le intelegem cand trecem prin aceste provocari:

  1. Noi le-am creat, prin actiunile la nivel fizic, verbal si mental, care produc rezultate.

Da, este legea Karmei, legea universala care ni se aplica tuturor, atata timp cat suntem ancorati in materie si ne identificam cu ego-ul.

Totul are un sens, chiar daca initial nu vrem sa acceptam asta, vom vedea mai tarziu ca asa a fost, in planul mai mare al vietii voastre.

Este important sa intelegem asta, pentru ca atunci cand apare un astfel de test il veti trata cu mai multa acceptare, intelegere si il veti putea trece mai usor.

  1. Avem resursele necesare sa le rezolvam, adica sa ne invatam lectia si sa trecem mai departe.

Este si o vorba “Dumnezeu nu iti da mai mult decat poti sa duci”

Si este adevarat. Legea Karmei este foarte complexa, dar este matematica si corecta in acelasi timp.

Ce ne ajuta foarte mult in a depasi si a invata aceste lectii este “vaporul in care suntem”J.

Iata la ce ma refer:

Imagineaza-ti doua barci una mica si alta mare (un vapor).

Ambele sunt pe mare si cand este marea linistita, pasagerii din ambele barci se bucura de o experinta placuta.

Cei din barca chiar s-au “distrat” mai mult pentru ca nu au “pierdut” timpul sa construiasca vaporul.

Insa, cand vine furtuna, barca este zdruncinata serios, pe cand vaporul abia se misca- pentru ca este centrat, solid si mult mai stabil.

La fel si noi, trecem poate prin aceeasi furtuna, insa unii vor fi foarte afectati si zdruncinati, pe cand altii vor trece prin acea furtuna mult mai usor, fiind centrati si stabili.

Intrebarea este: de unde ne luam un astfel de vapor?

Nu este de vanzare.

Insa il poti construi!

Daca vrei sa inveti cum poti face asta, alaturi de un grup de oameni interesati de evolutie spirituala, te invitam in Ananda!

Afla detaliile Programului AICI>> si daca rezoneaza cu tine, te asteptam cu drag!

Sa ne revedem cu bine!

Cu drag,
dragos
P.S. Vrei sa afli secretele Meditatiei?
Descarca Cartea Gratuita- „Invata sa Meditezi Corect” (din FB Mess) Click AICI>>

 


web design