blog

Blog

3 lectii de mantuire invatate la Athos


athos 1

 

Conexiune divina, revelatii, dezamagiri, extaz, beatitudinea naturii, un taram superb…asa as putea descrie in cateva cuvinte experienta la Muntele Athos.

Daca in vremea de glorie pe Muntele Athos slujeau  10.000 de calugari, acum mai sunt 1000 in tot muntele. Cred ca intr-un fel acest fapt denota si decaderea spirituala a omenirii, la nivel general, din prezent.

A fost un mic “camino” pentru ca in cea mai mare parte am mers pe jos, desi pentru multi parea ciudat pentru ca aprope toti asteptau microbuzele. Unii credeau ca nu am bani de merg pe jos:)

M-a oprit un calugar care mergea cu tractorul si s-a oferit sa ma duca pana la urmatoarea locatie. Mi-a zis “Nu vrei sa faci niste bani?” Si mi-a arata niste maturi “le facem si le vindem”. Asa ca am job asigurat pe Athos.:)

Au fost si momente de dezamagire din constatarile ca unii calugari sunt foarte lumesti, facand poze, tipand la pelerini sa iasa afara din biserica, discutind cu voce tare si multe gesturi, etc. De asemenea multi dintre pelerini au venit doar ca turisti, fara nici o chemare duhovniceasca.

Insa per ansamblu pentru mine a fost o experienta divina in care am primit multe daruri si dupa care ma simt mai bogat sufleteste.

Am mers cu vaporul din Ouranopolis pana in extrema muntelui la o manastire greceasca (nu poti intra pe munte decat pe mare).

De acolo am mers pe jos pana la schitul romanesc Prodromu. Un drum foarte anevoios pe stanci, poteci aproape inchise de crengi de care trebuia sa ma feresc cu mainile pe cap si pe fata, ca sa trec printre ele. Insa cand treceam printre ele simteam cum ma curat de pacate.

Ce e interesant e ca aproape de schit, pe drum m-am intalnit cu un pustic roman care mergea si el la Prodromu pentru spovedanie la duhovnicul lui.

L-am intrebat: Cum e viata pe munte, parinte?

“Grea” a raspuns el. Principala lui provocare era sa isi faca coliba pentru ca era foarte frig iarna. Facea rost de apa si mancare si nu era principala provocare, insa nu se putea preocupa doar de rugaciune, pentru ca avea probleme de subzistenta inca.

L-am intrebat de Rugaciunea lui Isus, cum merge. Raspunsul lui a fost “nu prea bine ca sunt doar de 5 ani la pustie”! si spunea foarte serios asta:)
Dupa vreo 4 ore de mers am ajuns in final la Prdoromu. Aici traiesc vreo 25 de calugari romani.

Am stat la slujba de seara si apoi am intrat in vorba cu calugarul care tinea slujba. I-am adresat mai multe intrebari si vazand ca sunt cu adevarat interesat mi-a recomandat sa merg la Staret. Si astfel am fost primit in audienta la Staretul Iulian, un calugar in varsta si cu har.

Din aceste discutii, din cartile pe care le-am primit si din conexiunea divina am primit foarte multe invataminte, revelatii si daruri divine in aceasta calatorie.

O mica parte as vrea sa le impartasesc cu tine, desi ele trebuiesc traite si experimentate pentru a putea fi interiorizate si intelese cu adevarat.

  1. Arme pentru mantuire

M-a intrebat o prietena care e intentia mea pentru aceasta calatorie? Vreau sa aflu cum te poti mantui prin ortodoxie ( Pentru ca am avut experientele legate de Budhism si Hinduism unde ti se ofera o harta mult mai detaliata si explicita cum sa faci asta).

Armele principale pe care le avem la indemana sunt:

a. Postul

E important ceea ce mancam.

E foarte important sa mancam frugal si sa nu ne ghiftuim.

Pentru ca aceasta e poarta tuturor relelor pentru ca daca ne indestulam cu mancare apar apoi si celelalte pofte si patimi.

Cu cat postim mai mult nu lasam corpul sa-si faca voia si sa ne controleze.

E bine sa ii dam atat cat si ce are nevoie pentru a il mentine sanatos, pentru ca e foarte important acest aspect, insa nu mai mult de atat.

b. Rugaciunea

Rugaciunea asa cum o inteleg eu acum nu este doar sa citesc un acatist sau o simpla rugaciune in care cer ceva lui Dumenzeu.

Este o comunicare cu Dumnezeu si este la multe nivele.

Intai este rostirea mecanica.

Apoi este starea expandata, pe care eu o asociez cu meditatia, o stare in care se creeaza canalul de comunicare.

Apoi vine etapa in care experienta se trasnfera din cap in inima si in care este devotiune si traire cu Dumnezeu.

Nu este nevoie ca Rugaciunea sa fie lunga sau complicata. Rugaciuena pe care o practica calugarii este rugaciunea lui Isus “Doamne Isuse Hristoase, miluieste-ma pe mine”.

Poti repeta asta in orice moment al zilei si cu orice activitate si are multe efecte benefice atat pentru suflet cat si pentru minte, pentru ca purifica subconstientul.

c. Sfintele Scripturi si Invataturile Sfintilor Parinti

Sunt atat de multe informatii in ziua de astazi: carti, programe, seminarii, etc pe toate temele si variatiile. Insa te duc ele la Adevar?

Majoritatea sunt adresate Ego-ului. Lumea in general pune accent pe dezoltarea ego-ului si uitam de Suflet.

Pentru a ne intoarce la suflet avem nevoie sa regasim Calea. Si asta o gasim in Sfintele Scripturi si Invataturile Sfintilor.

Asa ca e nevoie sa filtram foarte mult informatia pe care o lasam in mintea si intelectul nostru pentru ca, fie ne intuneca fie ne lumineaza.

 

  1. Pazeste-ti mintea neincetat

In era actuala, razboiul nevazut, la nivel subtil, este la cel mai mare nivel. Daca simti din ce in ce mai multe furie, dezamagiri, anxietate, etc si nu stii de ce, sunt 2 motive. Unul pentru ca sunt patimile in interior si doi pentru ca exista energiile negative (diavolul) care ne ataca neincetat.

Ce putem face? Cum putem lupta in acest razboi?

Pazindu-ne mintea. Neincetat!

Cum facem asta? Trezvia sau Privegherea (in Budism se numeste mindfulness)

Adica sa fim atenti la gandurile noastre si sa nu le lasam sa ne agate. Sa nu intram in dialog cu ele pentru ca intram intr-un sir infinit de discutii, care nu ne duc la nimic bun. Este poarta prin care cel viclean ne poate amagi.

Le putem respinge doar la inceput cand apar, apoi daca ne impotrivim lor, le dam putere. In acest caz doar cu ajutorul Divinitatii le mai putem inlatura.

Trezvia (privegherea) ne ajuta sa facem curatia inimii, adica sa curatam patimile si sa dobandim virtutile, pentru ca nu putem face asta decat, in primul rand, observandu-ne pe noi, comportamentul si reactiile.

Si toate pleaca de la ganduri.

“Cei curati cu inima vor vedea pe Dumnezeu”.

 

  1. Obstacolele in calea mantuirii

Primul obstacol in calea mantuirii: Nu credem ca e pentru noi, credem ca e doar pentru sfinti.

De asta a venit Hristos sa ne arata drumul. Nu sa ne arate cat de minunat este ci, cat de minunati suntem noi si ca putem face ca El.

Parintele Arsenie Boca spune ca avem 3 obstacole principale in calea mantuirii:

  1. Lumea

Cum spuneam mai sus, lumea, societatea ne invata sa dezvoltam ego-ul si sa ne departam de suflet si de Dumenzeu. Ne invata sa luam de bune anumite obiceiuri, stil de viata etc.

Si e foarte subtila pentru ca luam de bun tot ce ne invata lumea si cum am fost crescuti, fara a ne intreba “da,de ce este asa?”

Ca povestea cu pestele taiat in doua.

Sotul o intreaba pe sotie: De ce tai pestele in 2 cand il prajesti in tigaie? Pentru ca asa de face. Asa face si mama.

O intreaba pe bunica. De ce se taie pestele in doua cand il prajesti in tigaie? Pentru ca asa de face. Asa face si mama.

O intreaba pe strabunica. De ce se taie pestele in doua cand il prajesti in tigaie? Pentru ca pe vremea noastra era tigaia mica si nu incapea intreg!

Asa ca ar fi util sa nu mai luam totul ca asa e, ci sa ne intrebam daca asa trebuie sa fie si daca asa e conform firii?

  1. Trupul

Corpul  fizic nu are limite si ne trage in jos daca ii facem voia si placerile.

De asta trebuie sa fim exigenti cu el ca sa ne slujeasca si sa nu ne asociem cu el. Pentru ca noi nu suntem doar corpul nostru fizic. Este doar o masina pe care am inchiriat-o pentru o perioada si pe care va trebui sa o ducem inapoi la un moment dat.

E important pentru ca avem o calatorie lunga si anevoioasa de facut insa masina e masina.

  1. Demonii

Este obstacolul cel mai subtil pentru ca e in dimensiunea subtila, pe care nu o putem percepe cu cele 5 simturi cu care suntem obisnuiti.

Insa asta nu insemna ca nu exista. Putem percepe din ce in ce mai mult cu cat ne dezvoltam intuitiia si al 6-lea simt.

Insa rolul lor este sa ne impiedice sa ajungem la Dumnezeu.

Asa cum ingerii ne ajuta,tot asa si demonii, care sunt tot ingeri insa cazuti ne agata si ne influenteaza negativ exact in punctele noastre sensibile si patimile noastre.

De aceea cu cat devenim mai puri, prin practica spirituala, ei nu mai au cu ce sa ne agate.

 

Este o calatorie interesanta, anevoiasa si frumoasa, atunci cand constientizam ca de asta am venit Aici.

Sunt doar cateva idei pe care am vrut sa ti le transmit si sper ca macar un cuvant sa te atinga in vreun fel sa te aduca mai aproape de Tine si Esenta ta Divina. Sunt multe de discutat despre aceasta tema a mantuirii si nu o fac decat daca stiu ca esti interesat.

Nu este un mesaj pentru toata lumea pentru ca nu toti sunt pregatiti si deschisi sa auda asta, insa daca ai citit pana aici, inseamna ca ceva din tine a rezonat cu mesajul meu si mi-ar dori sa stiu parerea ta.

Este importanta pentru tine aceasta latura a existentei? De ce? Lasa-mi un comentariu mai jos.

 

 


web design